Turen går til Sjælland

Anslået læsetid: 23 Minutter

København – Lidt om vores hovedstad

København er som bekendt også Danmarks hovedstad, så vi starter der.

København blev bebygget på det nordøstlige Sjælland, omkring år 800, men var ikke rigtig andet end et fiskersamfund. Der kom først rigtig fart på tingene da Biskop Absalon (1128-1201) byggede en borg omkring 1167. København er på trods af sin yderlige placering på Danmarkskortet vært for både Folketing, Kongehus, Højresteret, Danmarks største lufthavn og Banegård. København ligger placeret på Sjællands østkyst, men strækker sig ind over en stor del af Amager, hvor fra byen er forbundet med Malmø i Sverige, via Øresundsbroen (tog og bil forbindelse i kombination af tunnel og bro). Ud over at være Danmarks største by er København beboet af ca. 20% af befolkningen med ca. 1,2 millioner beboere.

Klimatrussel mod København

I februar 2023, lød det fra FN's generalsekretær, António Guterres, under et møde i FN's Sikkerhedsråd, “..Storbyer på alle kontinenter – herunder .. København.. – vil blive ramt hårdt” og det var stigende vandstand, der blev snakket om. Men inden det hele bliver til en forstørret udgave af Den Blå Planet, så kan vi nyde de kulturelle og børnevenlige oplevelser i København.

Hvordan kommer man fra lufthavn og til København?

Københavns Lufthavn – Kastrup ligger ca. 8 km. sydøst for København! På Amager finder man Københavns Lufthavn – Kastrup (Copenhagen Airport – CPH) som er Danmarks største! Her fra betjens årligt ca. 21 millioner passagerer, via ca. 60 flyselskaber. Hovedaktøren i CPH er Skandinaviske SAS (Skandinavien Airlines). Fra lufthavnen kan man tage toget som køre hver 10 minut mod København og hver 20 minut mod Helsingør. Du kan også tage metroen, som køre hvert 6 minut i dag- og aftentimerne og hver 20 minut i nattetimerne, metroturen fra Kastrup og til København tager ca. 15 minutter. Endelig så kan du selvfølgelig også bruge både Taxa og Busser (bussen køre hvert 10 minut fra kl. 4:30 til og med 23:00)

Hvordan kommer man rundt i København?

Som nævnt overfor så kan du komme rundt i København både med S-tog, Taxa, Bus og Metro. Metronettet er dog ikke helt færdig udbygget endnu, så du kan ikke komme over hele københavn med metroen! Til gengæld har København et veludbygget S-tog net, som du kan benytte, de køre hele tiden og kan suppleres med bus eller Taxa for at opnå den endelige destination.


Frilandsmuseet (Kongens Lyngby)

Jeg har haft fornøjelsen af at være på Frilandsmuseet. Udgangspunktet var København, hvorfra vi tog toget efter en kort togtur skiftede vi til en mindre lokalbane, Nærumbanen, og stod af på Brede Station, hvorfra der er ca. 15 min gåtur til Frilandsmuseet. Vejret var herligt, så der var ingen problemer i at få lidt frisk luft på gåturen.

Vel fremme ved Frilandsmuseet begyndte vi at kigge på huse. Man skulle huske at bukke sig nogen steder, for der var ikke langt til loftet alle steder. Det er lidt fascinerende at man har nedbrudt en hel gård, et sted i danmark, for så at opbygge den igen på frilandsmuseet. Tænker at det må være et kæmpe arbejde at opmærke, skille og samle det hele igen.

Det kan anbefales at søge mod hovedindgangen, så man kan få et kort, da det giver bedst overblik over husene. Vi kom ind af bagindgangen oppe ved Brede og gik hele vejen gennem området, før vi købte et kort i hovedindgangen. Der er busstop ved hovedindgangen, så den er også nem med offentlig transport.

Med kort i hånden fik vi overblik over de huse vi så, og fik set det hele (tror vi). Vi nåede at bruge ca. 5 timer på Frilandsmuseet før det nærmede sig lukketid. Når man ikke det hele på en dag, kan man fortsætte den næste ved hjælp af et årskort, som vil være billigere end 3 besøg. Børn er gratis og prisen pr. voksen afhænger af sæson.

Væverhuset fra Tystup (Sjælland)

En af de huse vi fik set er nedenstående: Væverhuset fra Tystup (Sjælland).
Væverhuset er et spændende hus for mig, i det at det er min tipoldefars, barndomshjem, på min mors side. Så det var sjovt at gå rundt i et gammelt hus, som min familie før mig har gjort. Væverhuset er nr. 60 på oversigtskortet.

Frilandsmuseet
Kongevejen 100
2800 Kongens Lyngby

Væverhuset fra Tystup (Sjælland) Hus nr. 60 på Frilandsmuseet.

Den Blå Planet (Danmarks Akvarium)

Jeg haft den fornøjelse at besøge Den Blå Planet, Danmarks Akvarium i Kastrup. I den forbindelse ville jeg lige give dig et godt tip før dit besøg.

Bestil billet hjemmefra

På Den Blå Planets hjemmeside, er det muligt at købe “fast track” billetter. Gør dig selv den tjeneste at købe og printe din billet hjemmefra. Vi landede der inde omkring kl. 10:30 i dag, hvor der var kø helt ned til parkeringspladsen, for at købe billet. Vi havde heldigvis købt hjemmefra og dermed kunne vi gå op til “fast track” køen, (ca. 10 personer) og få scannet vores billet. Meget hurtigere, end at stå og glo i op 30-40 minutter.

Den Blå Planet oplyser desuden at entrebilletter sælges i tidsintervaller. Så hvis du fx køber billet til kl. 13:00, har du mulighed for at gå ind fra kl. 13-14. og så må du blive, indtil de lukker. Når du køber billetter online sparer du 25 kr. per voksenbillet. Billetter kan ikke refunderes, så husk at være der, til den bestilte tid.

Hold jer samlet

Du mister nemt orienteringen i den alternativt konstruerede bygning. Så hold samling på tropperne, så i ikke bliver væk fra hinanden, specielt hvis du er afsted med mindre børn. Den Blå Planet, har ikke gjort sig den ulejlighed at sætte pile i gulvet, så man kan godt blive lidt i tvivl om hvilken vej man skal, for at komme hele vejen rundt. Børn vil samtidig have en tendens til at løbe efter alt det interessante.

Benyt dig af dagens program

Hvis du ikke nærlæser alle skilte (Hvilket man ikke gør, når der står 1.000 mennesker) så kan man godt gå hele akvariet igennem og føle at det var en hurtig oplevelse, uden for meget kød. Men hvis du evt. benytter dig af de events der er hen over dagen, eks. fodringer, ja så får du ganske enkelt mere ud af dit besøg og mere for dine entré penge.

Der kan være utroligt mange mennesker der ude, specielt i skoleferierne, så det er måske værd at overveje om man skulle vente lidt med sit besøg, så man ikke drukner i mennesker. Men spændende er det i hvert fald og et besøg værd for alle aldre.

Den Blå Planet
Jacob Fortlingsvej 1
2770 Kastrup

Den Blå Planet (Danmarks Akvarium)

Tivoli (København)

Hele verden kender Tivoli i København! Du finder Tivoli lige over for hovedbane gården og du kan ikke undgå at finde det hvis du havner i centrum af København om du så kommer i Bil, på Cykle eller i Tog.

Tivoli er verdens næstældste af sin slags kun overgået af Dyrehavsbakken der er ca. 40 år ældre. Men vi kommer ikke uden om at Tivoli er det som flest besøger når de er på ferie i Danmark. Tivoli havde ca. 3,8 millioner besøg i 2009 så der kommer et par stykker gennem indgangen 🙂 Ser vi med Europæiske øjne så er Tivoli kun nr. 3 overgået af Disneyland Paris og Europa Park i Tyskland.

Desværre har jeg ingen billeder fra Tivoli, men de har en mægtig fin hjemmeside hvor du kan se mere om aktuelle åbningstider, billetpriser og arrangementer.

Tivoli
Vesterbrogade 3
1630 København V, Sjælland


Amalienborg Slot (København)

Så er der bare 12 dage tilbage af åbningen på Frederik 8.s Palæ hvor Frederik og Mary skal bo. Så hvis du vil se det, men endnu ikke har været af sted, så er det med at få startet bilen og komme af sted! For tiden løber snart ud! Nedenstående billede er mig der står foran! 🙂 Billedet er taget med mobil-kamera men jeg er godt tilfreds!

Når nu Frederik 8.s Palæ bliver lukket for offentligheden så er der heldigvis stadig noget du kan opleve på Amalienborg. I Christian 8.s Palæ finder du nemlig Amalienborgmuseet som rummer historie om kongehuset fra 1863-1972 i øjeblikket (2010) markere museet Dronningens 70 års fødselsdag, med en særudstilling der fortæller om begivenheder og opgaver i Dronningens liv.

Men hvad er Amalienborg? Jo Amalienborg er der hvor H.M. Dronning Margrethe 2 af Danmark har sin hovedresidens, det er der hvor kongefamilien bor det meste af året.

Amalienborg Slot
Amalienborg Slotsplads
1257 København, Sjælland

Amalienborg Slot

De Kongelige Stalde (København)

Som en del af Christiansborg Slot finder man De Kongelige Stalde, her bor omkring 20 heste, som er trænet til at trække dronningen rundt i karet når lejligheden byder sig. På denne tid ( Juli + August måned ) er hestene på ferie i Nordsjælland, men så kan man gå rundt og se på udsmykningen og i den tilstødende stald se en samling af kongelige gallakareter. Herunder den der går under navnet “Guldkareten”, belagt med 24 karats bladguld, er bygget af karetmager Henry Fife i 1840. Den luftes ved særlige lejligheder.

Museet er åbent på forskellige tider i løbet af året. Tjek hjemmeside for seneste information.

Museet Kongelige Stalde og Kareter
Christiansborg Ridebane 12
1218 København K, Sjælland
Webside: Nationalmusee


Københavns Rådhus

Var du klar over at man kunne komme op i Københavns rådhustårn? ca. 40 meter over rådhuspladen finder man en udkigspost lige under uret. Her kan man skue ud over byen i alle regninger. Tårnet skulle i fuld højde være ca. 100 meter højt. men den resterende højde er på små trapper, så det er ikke åbent for offentligheden. Der er daglige rundvisninger på rådhuset hvor man også kan nyde udsigten fra tårnet.

Hvis du ikke er så glad for trapper eller har højdeskræk, så får du da lige et billede der oppe fra.

Udsigten fra Københavns Rådhus

På nedenstående video kommer du næsten hele vejen rundt, så man kan se Tivoli, Christiansborg m.v. 🙂


Christiansborg Slotskirke (København)

Christiansborg Slotskirke, også kendt som Kongehusets kirke, ligger i forlængelse af Christiansborg Slot. Den oprindelige Slotskirke er tilbage fra 1738, men på grund af en brand i 1794, var det kun en ruin tilbage. En ny kirke stod klar igen 1826… Endnu en brand hærgede Christiansborg i 1884, men her gik kirken fri, desværre ramte endnu en brand kirken, grundet en vildfaren raket, i 1992. Et kæmpe restaurerings arbejde skulle nu i gang. Den genopførte kirke blev indviet 5 år senere af H.M. Dronning Margrethe d. 14. januar 1997 i forbindelse med Dronning Margrethes 25-års regerings jubilæum. Kirken står nu som den så ud da den blev indviet i 1826.

Christiansborg Slotsplads
1218 København K, Sjælland

Christiansborg slotskirke

Christiansborg slotskirke

Kronborg Slot (Helsingør)

Kronborg ligger smukt placeret ud mod Øresund ved Helsingørs vandkant.

Kronborg

Oprindeligt lå der en borg ved navn Krogen på steddet. Opført af Erik af Pommeren omkring 1425. Men fra 1574-1585 blev borgen ombygget til et renæssanceslot af Kong Frederik 2. Det ombyggede slot fik nu navnet Kronborg. Desværre blev det nye slot hærget af en brand i 1629, men Frederiks søn, Christian 4. genopførte slottet i samme stil. I 1658 bombarderede og erobrede svenske tropper Kronborg, de tog mange kunstværker med sig som krigsbytte, bl.a. Kronborgs flotte springvand, der i dag er erstattet af en mere simpel udgave.

Du kan se en tegning af Kronborgs originale springvand her hos Helsingør Kommune ( følg linket ).

Kronborg Slot

Fra 1785 fungerede Kronborg Slot som kaserne, det endte dog i 1924, hvor en restaurering af slottet blev påbegyndt. Slottet åbnede for publikum i 1938 og kom på UNESCO's liste over verdens kulturarv i 2000.

Kronborg Slot

Se mere om åbningstider m.v. på Kronborg.dk.

Kronborg Slot
Kronborg 2c
3000 Helsingør, Sjælland


Frederiksborg Slot (Hillerød)

At nærme sig Frederiksborg Slot er en oplevelse i sig selv! Med vand foran og den flotte have og den flotte bygning! Når du har set Kaskaderne på den ene side af slottet kan du sejle en tur med båden “Frederiksborg” som sejler rundt i Slots søen, så du kan se det hele fra vand siden. Så kan du spise madpakken på græsplænen, eller på bænke inde i gården. Hvor efter du kan gå ind og se det fantastisk slot indvendig for kun 60 kr. for voksne og 15 kr. for børn (2010). Her kan du så selv gå igennem den flotte riddersal, slotskirken med dens flotte figurer og du kan bevæge dig videre rundt i de 3 etager som er åben for publikum. Alt i alt en storslået oplevelse med en masse kunst og mange fine gamle ting. Helt sikkert noget der skal opleves hvis du kommer på de kanter!

Tiden før Frederiksborg Slot

Oprindeligt lå Herregården Hillerødsholm på stedet hvor Frederiksborg Slot ligger i dag. Herregården blev overtaget i 1560 af Kong Frederik 2, som byggede et slot på stedet. Det meste blev dog revet ned da Christian 4, kom til magten. Christian 4. byggede et nyt slot som vi kender det i dag i perioden 1600 – 1620. I 1859 blev slottet dog hærget af en ødelæggende brand. Slottet blev efterfølgende genopført fra 1860 – 1884. Slotskirken blev kun i lettere grad ramt af branden hvorfor den fremstår i sin oprindelige udformning.

Frederiksborg Slot
Slotsgade 54
3400 Hillerød, Sjælland

Frederiksborg slot

Jamen findes alt, på Sjælland i København? Nej..

Kragerup Go High (Ruds-Vedby)

Har i dag tilbragt 4 timer på Kragerup Go High, der ligger i nærheden af Ruds Vedby, på Vestsjælland. Er du ikke til højder og træklatring, så behøver du ikke læse videre 🙂

Der er i skrivende stund 5 forskellige baner at vælge imellem. De to grønne begynder baner er mellem 5 og 8 meter over jorden. De to blå baner er mellem 8 og 15 meter over jorden. Er du sej så er rød bane mellem 11 og 20 meter høj. Bemærk! Rød bane er ekstrem! Men kan du klare mosten så er der dømt: Tarzan spring, hængende net og Danmarks længste svævebane på 390 meter i 25 meters højde med en fantastisk udsigt udover terræn og Storebæltsbroen.

Kragerup Go High
Kragerupgårdsvej 33,
4291 Ruds-Vedby, Sjælland


Stevnsfortet (Stevns klint)

Efter en fantastisk tur på Stevnsfortet.. altså Koldkrigsmuseum Stevnsfortet, kan jeg nu sige at jeg har været 18 meter under jorden! Stevnsfortet er Danmarks eneste fort som er blevet gravet ned i “klippe grunden”, som mest består af kalk og flint. Du kan komme på 1,5 times guidet tur nede i dybet, og det er helt sikkert et besøg værd! Tror både Claus og mig syntes det var en fantastisk oplevelse. Efter undergrunds vandringen skulle vi lige se på det materiale der var stillet op rundt omkring på muséet.

Stevnsfortet

Møns Klint (Møn)

Møns Klint rejser sig 128 meter over havet og kan ses fra stranden efter at man er gået ned af den lange trappe. Trappen tættest på Geo Centret var dog ikke meget bevendt da jeg var der nede. Vandet stod så højt at man ikke uden vaders kunne tilgå stranden. Men man kunne da nyde den flotte udsigt over klinten 🙂

Når du har fået lidt motion op og ned af trapperne, vil jeg anbefale en tur ind på Geocenter Møn, de har en fin udstilling og en lille biograf, hvor man kan se en flot film.

Besøg Geocenter Møns Klint – En tidsrejse på 70 mio. år tilbage i tiden

GeoCenter Møn
Stengårdsvej 8
4791 Borre, Sjælland

Møns Klint

Sct. Bendts Kirke (Ringsted)

Midt i Ringsted finder man den flotte Sct. Bendts Kirke. Opført af Kong Valdemar den Store, og indviet i 1170. Kirken udgjorde den nordlige fløj af tidligere Ringsted Kloster, der nedbrændte i 1806.

Sct. Bendts Kirke høre til blandt et af de første teglstenbyggerier i Nordeuropa. Kirken der rummer mange kongelige og adelige grave bl.a. Valdemar den Store og Valdemar Sejr, er den kirke i Danmark med flest konger begravet, næst efter Roskilde Domkirke.

Sct. Bendts Kirke
Sct. Bendtsgade 3
4100 Ringsted, Sjælland

Sct. Bendts Kirke
Sct. Bendts Kirke
Sct. Bendts Kirke

Sorø Klosterkirke

Sorø Klosterkirke er opført 1161-1201 som gravkirke for Hviderne, en rig stormandsslægt hvis hovedgård lå i Fjenneslev ( øst for Sorø ). Kirken blev opført efter ordre fra den berømteste af Hviderne, Biskop Absalon (1128-1201). Absalon ligger den dag i dag begravet i kirken foran højalteret. Flere konger bl.a. Valdemar Atterdag ligger desuden begravet i kirken. Af andre kendte personligheder så finder man desuden Ludvig Holberg's grav inde i Sorø Klosterkirke, mens B.S. Ingemann ligger begravet på kirkegården.

Sorø Klosterkirke
Akademigrunden 4
4180 Sorø, Sjælland

Sorø Klosterkirke
Sorø Klosterkirke

Røsnæs Fyr (Kalundborg)

På det aller yderste punkt af Sjælland mod Samsø finder man Røsnæs som et lille stykke natur! Bilen er du nødt til at stille på en parkeringsplads ca. 500 meter fra Fyret som står ude på kanten mod Storebælt. Ved siden af fyret står der en vejrstation området er offentligt så man er velkommen til at gå ud og kigge. Dog uden at genere de to naboer fyret har. Der er planer om at indrette Fyrmesterboligen til udstillinger men på nuværende tidspunkt er det ikke muligt at komme ind i fyret som er ejet af Skov- og Naturstyrelsen og Kalundborg Kommune.

Man kan gå ned til stranden umiddelbart ved siden af fyret, hvor man der er strand hvor man kan kigge på sten, hvis man lyster. Så går man ca. 500 meter hen af stranden hvor der så er en trappe op igen ud for parkeringspladsen, hvor man også finder borde og bænke hvis man har medbragt madpakke.

Røsnæs Fyr
Røsnæsvej 477
4400 Kalundborg, Sjælland

Røsnæs Fyr

Vor Frue Kirke (Kalundborg)

Vor Frue Kirke i Kalundborg er unik i sig udsende! Opført i starten af 1200-tallet af Ingeborg, datter af Kalundborgs grundlægger Esben Snare ((født Hvide), i Fjenneslev mellem Sorø og Ringsted, som i øvrigt var bror til Biskop Absalon og Kong Valdemar den Store).

Kirkens grundflade er udformet som et græsk kors dvs. fire lige store korsarme som afsluttes med et tårn. I Kirkens midte er der desuden placeret et ekstra tårn som bliver båret af 4 granitsøjler. Når man ser kirken ude fra ser den helt vild speciel ud.. men inden i kirken ligner den lidt mere en almindelig kirke, med et træskib hængende fra loftet lige ved indgangen og et flot udskæret alter. Kirken har ingen bænke, men derimod en masse stolerækker.

Vor Frue Kirke
Adelgade 19
4400 Kalundborg, Sjælland

Vor Frue Kirke, Kalundborg

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Vidste du at Danmark har haft et fort dybt under jorden? Stevnsfortet er mig bekendt det eneste af sin slags i Danmark! Du skal ud på Østsjælland forbi Stevns og 18 meter ned under jorden, hvor du finder ikke mindre end 1,6 kilometer gange. I starten af 1950'erne besluttede den danske stat hvordan Danmark bedst mulig kunne opbygge et forsvar mod Østblokken. I 1952 gik man så i gang med udgravningerne til Stevnsfort i Stevns Klint og i 1954 var fortet klar til brug. Det var så i fuld funktion frem til 1984 hvor Stevnsfort blev varslingsstation for Nato. Men for at løse denne store opgave blev der installeret et nyt fuldautomatisk overvågnings system i undergrunden, samtidig kom Eskadrille 541 til Stevns med sine HAWK-missiler (luftværnsmissiler). Pr. 1 Januar 2000 blev Eskadrille 541 samt kommandoen på Stevnsfortet strøget.

Fra fort til museum

Frivillige kræfter gik nu ind i at samle penge ind til at omdanne Stevnsfortet til et museum. Efter flere års arbejde lykkedes det i 2008 at åbnede Koldkrigsmuseum Stevnsfort, indvigelsen blev foretaget af HKH Kronprins Frederik den 23. september 2008.

På landjorden kan man se forskellige missiler, kanoner og kampvogne. Samt besøge museet og dets biograf.
Stevnsfortet er perfekt til en søndagstur for hele familien! En guidet tur over jorden og i dybet tager ca 1,5 time. Det er IKKE muligt at gå i dybet på egen hånd.

Museet er åbent alle ugens dage (April – oktober) fra 10-17.
Man kan købe billet til den overjordiske del eller til både over og underjordiske del.

Dyr, Klapvogne og barnevogne  kan ikke medbringes i dybet!

Da jeg var på stevnsfortet første gang, tilbage i 2010, der var der kun åbnet for den nye/renoverede del af Stevnsfortet. Havde fornøjelsen af at gense stedet for et par år senere og nu er der åbent for begge dele af det underjordiske fort. De to dele har kunne fungere selvstændigt så de er stort set ens. Men der er blevet lidt flere gange og gå rundt i. Nedenstående billede er fra en af gangene dybt under jorden. Bemærk flint laget, der følger gangene ned igennem fortet.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Korsnæbsvej 60
4673 Rødvig, Sjælland

Stevnsfortet, Sjælland

Annonce:
Suncharter.dk